Ciężkostrawne, nie dla dzieci, bez wartości odżywczych – wszystko bajki. Żeby przetrwać w XXI wieku (szczególnie po czterdziestce) powinniśmy jeść grzyby codziennie. Specjaliści tłumaczą, że to superjedzenie zawierające wszystko, czego potrzebujemy do życia (i wiele więcej). Jak przygotowywać grzyby, żeby wydobyć z nich całe dobro, jak wspierają nasz organizm i psychikę, jak je zbierać (ciąć czy wykręcać???), gdzie ich szukać, po co się nimi interesować, gdzie zajrzeć, żeby je poznać. Dziś bohaterami są grzyby funkcjonalne: np. soplówka jeżowata, maczużnik bojowy, wrośniak różnobarwny oraz powszechne, jak: pieczarka, boczniak, rydz czy muchomor czerwieniejący. Oto beta glukany do wyboru do koloru.
// Anna Kujawa // mykolożka i botaniczka, członkini Polskiego Towarzystwa Mykologicznego i Botanicznego