Grzyby to superfood, czyli zapomnijcie o wszystkim, co wam wkładali do głowy i jedzcie ich dużo #133

Ciężkostrawne, nie dla dzieci, bez wartości odżywczych – wszystko bajki. Żeby przetrwać w XXI wieku (szczególnie po czterdziestce) powinniśmy jeść grzyby codziennie. Specjaliści tłumaczą, że to superjedzenie zawierające wszystko, czego potrzebujemy do życia (i wiele więcej). Jak przygotowywać grzyby, żeby wydobyć z nich całe dobro, jak wspierają nasz organizm i psychikę, jak je zbierać (ciąć czy wykręcać???), gdzie ich szukać, po co się nimi interesować, gdzie zajrzeć, żeby je poznać. Dziś bohaterami są grzyby funkcjonalne: np. soplówka jeżowata, maczużnik bojowy, wrośniak różnobarwny oraz powszechne, jak: pieczarka, boczniak, rydz czy muchomor czerwieniejący. Oto beta glukany do wyboru do koloru.

// Anna Kujawa // mykolożka i botaniczka, członkini Polskiego Towarzystwa Mykologicznego i Botanicznego

//tu nas też znajdziesz

Facebook

Tu z nami porozmawiasz. Tu znajdziesz ludzi, którzy nas słuchają.

Spotify

Tu nas posłuchasz. Tu zasubskrybujesz i dostaniesz powiadomienia.

Youtube

Jeśli lubisz JuTuba, to tu też nas posłuchasz i zasubskrybujesz.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

//wesprzyj nas

//ostatnie

Produkcja wideo, foto, audio

//reklama

Ekspres do kawy Kamira Espresso